Tanken in Thailand – een feest voor marketeers

De Thaise markt van tankstations is fascinerend. Veel meer dan een product, is het een echt marketingspel.

Anders dan in mijn thuisland Nederland, waar ik stop bij het eerste beschikbare tankstation, plan ik mijn pitstops zorgvuldig tijdens het rijden in Thailand. Ik maak zelfs omwegen om naar het station van mijn keuze te gaan!

Waarom?

– Tanken in Thailand draait om service. Waag het niet om uit je auto te komen! Een pompbediende vult met plezier niet alleen je tank, maar maakt ook je ramen schoon (gratis, maar fooien zijn welkom) en neemt betalingen aan vanuit de comfort van je auto.

– Pomp op het juiste moment en je krijgt gratis water, energiedrankjes of andere giveaways. Met name Bangchak lijkt voorstander van dit soort promotionele partnerships, terwijl je bij Shell kunt rekenen voor leuke WK-activaties. Denk aan het verzamelen van punten voor schattige poppen (mijn kinderen zijn er dol op!). En met de Blue Card-klantenkaart van PTT profiteer je het hele jaar door,

– Elk tankbedrijf heeft zijn eigen winkels. PTT is een favoriet van de consument omdat het vrijwel altijd gepaard gaat met een 7-Eleven en Amazon Café, terwijl Bangchak wordt vergezeld van Inthanin Coffee. Verwacht niet veel van Shell, Esso, Caltex en PT.

– De staat van de pompstations varieert sterk. PTT en Bangchak zijn vrijwel altijd goed onderhouden en goed verlicht, terwijl de kwaliteit bij anderen erg varieert. Probeer daar geen fatsoenlijke wc te vinden.

Ondertussen lijkt Bangchak in de lift te zitten. Het bedrijf heeft Esso overgenomen en is omgedoopt van een blauw blad naar een groen blad.

Het onderstreept niet alleen de ‘groene’ visie van het bedrijf, het onderscheidt hen ook visueel van hun voornamelijk concurrenten. 

Terwijl kleinere speler PT een groen logo heeft, hebben PTT, Caltex en Esso al blauw geclaimd, dus groen was de voor de hand liggende keuze.

Ja, het kost tijd om een onderscheidend merk op te bouwen, met de alomtegenwoordigheid van hun tankstations vind ik het een slimme zet. Geen dure reclameborden nodig om bekendheid te creëren voor hun nieuwe merk.