Tao Kae Noi – Koning van de zeewier

Red Bull is waarschijnlijk het bekendste zakelijke succes van Thailand. Maar de opkomst van Tao Kae Noi tot zeewiergigant is een even indrukwekkend marketingverhaal.

Dit is waarom:

🌿 Een jonge oprichter: het bedrijf werd in 2002 opgericht door de toen 19-jarige Itthipat Peeradechapan, die begon met het koken van zeewier in eigen keuken. Let wel, dit was nadat Itthipat goed verdiende als gamer en 30 kastanjewinkels had geopend.

🌿 Leuke branding: Tao Kae Noi is letterlijk vertaald “kleine baas”. Zijn vader grapte dat hij een kind was dat zaken deed als een baas. Dus de naam en het logo, de Kleine Baas, vertegenwoordigen dat verhaal.

🌿Innovatie: zeewier was een saai product, totdat Itthipat zeewier cool maakte door een innovatieve kookmethode en het toevoegen van smaken. Iemand zin krokante zeewier met wasabi-smaak of tom yum kung?

🌿 Slimme distributie: Itthipat werkte al vroeg samen met 7-Eleven om zijn producten in 3.000 winkels in heel Thailand te verkopen. Hij haastte zich om zijn eerste massa-order te krijgen.

🌿 Productuitbreidingen: Niet alleen kun je zeewier in allerlei maten en verpakkingen kopen, de winkels van Tae Kae Noi Land zijn ware toeristische trekpleisters geworden voor liefhebbers van zeewier – vooral voor Chinese bezoekers.

Tegenwoordig is de handel in Tao Kae Noi allesbehalve een grap. In 2022 boekte het bedrijf een jaarlijkse omzet van THB 4,4 miljard (USD 127 miljoen), waarvan bijna tweederde in het buitenland.

En zoals elk goed verhaal, is het al verfilmd: The Billionaire uit 2011.

Fascinerend.